søndag 17. april 2016

Koreansk mat

I sommer går turen til Sør Korea og gjett om det skal spises! Jeg elsker nemlig Koreansk mat! Her kommer en liten oversikt over noen av mine favoritter av Koreansk mat, og noen matretter jeg vil anbefale deg å prøve hvis du skal ta turen innom dette spennende landet!
Husk på at det i Korea og Japan regnes som frekt å tipse.


KimChi 
Forhatt og elsket av turister. Du kommer i ihvertfall ikke utenom denne Koreanske nasjonalretten under et opphold i Korea. Kim Chi er en siderett som består av fermentert og ganske sterk kinakål. Den brukes også mye til å sette smak på andre retter, sånn som ris, pannekaker og nudler. De fleste steder i Korea kan du be om påfyll hvis du spiser opp porsjonen som følger med maten. Hvis du ønsker å lage Kimchi hjemme så finner du oppskriften jeg bruker her


Bibimbap 
Bap betyr ris og bibimbap er derfor, selvfølgelig, en rett med ris. Retten består ellers av grønnsaker og en sterk saus, og noen ganger kjøtt og egg. Bibimbap kommer i to varianter, den vanlige og Dolsot som betyr varm. Det er denne som er min favoritt og retten blir servert i en varm bolle og smaker ekstra godt. Du finner bibimbap på nesten alle restauranter som serverer Koreansk mat eller på egne restauranter som har spesialisert seg på dette. 





Samgyopsal 
Et måltid som må prøves er grilling av kjøtt på bordet. Samgyopsal er det billigste kjøttet, og også det kjøttet som spises mest, men du kan gjerne gå for dyrere kjøttretter også. Bulgogi er foreksempel en rett som spises mye på disse stedene. Det viktigste er uansett opplevelsen og ikke kjøttypen. Måltidet kommer som oftest med flere sideretter og salatblader. Når kjøttet er ferdigstekt tar du en bit, dypper det i forskjellige sauser og legger det på et salatblad. Så kan du legge tilbehør du ønsker på salatbladet, pakke det sammen og spise det. Det er meningen at du skal få hele salatbladet i munnen på en gang, men personlig pleier det å bli to biter og litt søl. Uansett et veldig sosialt og godt smakende måltid.

Ddukbokkie
Denne retten med seige riskaker i en sterk saus selges som gatemat omtrent overalt i Korea, og Koreanerne spiser den masse. Absolutt en rett som bør prøves og en rett som er veldig typisk Koreansk. 

"Fisker" med røde bønner fyll 
Det selges veldig mye gatemat i Korea, og veldig mye av det er godt. Disse stekte kakene ser ut som fisker og er fylt med søte røde bønner. Dette fyllet  er ganske vanlig i Asia, men kanskje heller uvanlig for norske ganer. 

Hoeddeok
Disse frityrstekte pannekakene med søtt fyll smaker fantastisk godt og er en fin dessert kjøpt fra gateselgere rundt om i Korea.


Kimchijeon (Kimchi pannekaker)
Jeon er en type pannekaker som spises i Korea. Du kan få de i veldig mange smaksvarianter, blant annet med akkar. Personlig er jeg ikke så glad i akkar, så jeg foretrekker disse med kimchi smak. Aller helst med risvin til!


Jjajangmyeon - Black bean nudles 
Denne retten med tykke nudler i en tykk svart saus ser kanskje ikke så god ut, men den smaker godt. 14 April samles de jentene som ikke fikk gave 14 mars for å spise disse nudlene.





Soju 
Soju er den lokale billig spriten. Den kommer på en grønn flaske, koster under 10 norske kroner og drikkes i store mengder. Den blir for eksempel ofte drukket sammen med Samgyopsal Det smaker ikke veldig godt, men bør likevel prøves! 


For de modige
De litt modigere kan også prøve hund (som smaker veldig godt!), rå blekksprut eller sommerfugl kokonger. 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar